winter 2012
door Pieter Kuijper

Onze damvereniging heeft een doorlopend abonnement op ‘De Problemist’, het tijdschrift van de Kring voor Damproblematiek.
Dat zouden eigenlijk alle damclubs behoren te hebben. Met het aanbieden van damproblematiek betrek je je leden bij de damsport in de breedte, en dat is rijker en gevarieerder dan het wekelijkse onderlinge partijtje en het wedstrijdspel voor de dambond tegen andere clubs. In de zes edities van De Problemist die het afgelopen jaar verschenen mocht ik telkens een rubriek verzorgen met aandacht voor het fenomeen ‘zwarte schuifpromotie’. Het gaat om problemen waarin zwart naar dam gaat met een schuifzet vanaf de voorlaatste lijn. Dat is niks bijzonders, want om op dam te komen, te promoveren, daarvoor heb je slechts twee manieren beschikbaar: slaan of schuiven. Daarom werd een extra handicap toegevoegd: de promoverende schijf dient meer bewegingen te maken dan dat laatste schuifje, moet van verderaf komen. En aan die voorwaarde, zo rekende ik voor de DP lezer uit, voldoet maar ongeveer één op de twintig damproblemen.
Voor in de jutezak dan wel voor onder de fijnspar sorteerde ik vijftien surprises. Allemaal heel eenvoudig oplosbaar materiaal, dus eerst mogen jullie het helemaal zelf proberen. Via de luie laffe ‘auto’ button gaat het je de eerste weken nog niet lukken, die techniek laat ik eventjes rusten tot de eerste bladmuziek van 2013 te beluisteren valt.
De vijftien probleempjes zijn allemaal elementair; de ‘themaschijf’ maakt slechts twee bewegingen, eerst een slag naar de voorlaatste rij (steeds over slechts één witte schijf) en dan de schuifzet naar dam. Er zit een vaste volgorde in de presentatie, het materiaal is handzaam gesorteerd. Eerst aan de hand van zwarts promotie schuifzet, en vervolgens op de voorslag.
Voor dia 1 zijn dat respectievelijk 41-46 en 32x41, anders genoteerd: (32x41-46).

1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
13 14 15

Ik wens iedereen succes met het ontraadselen, prettige feestdagen en een blij en gezond 2013.
Pieter