Verslag Finale Nederlands kampioenschap schooldammen 24 mei 2014.

 

DE NIEUWE WERELD KAMPIOEN

 

In de super- finale van het Nederlands kampioenschap schooldammen voor teams, georganiseerd  door Damclub Purmerend’66, heeft de Nieuwe Wereld verrassend de Nederlandse titel in en naar Purmerend gebracht.

Nadat wethouder Roald Helm de spelers en belangstellende had toegesproken en vervolgens de eerste openingszet had gedaan barstte het damgeweld los.

In een zinderende atmosfeer in het “Da Vinci College” streden 18 teams die zich hadden geplaatst via de provinciale kampioenschappen en halve- finales voor het algehele kampioenschap van Nederland.                

De Nieuwe Wereld begon voortvarend van start want wat later de directe concurrent bleek te zijn werd in de eerste ronde op een nederlaag getrakteerd.

Nadat ook de tweede wedstrijd werd gewonnen ging het team tegen het favoriete team “de Schuilplaats” uit Putten onderuit maar vervolgens herstelde het team zich heel knap door de kampioen van Friesland, It Maitiidslibben, te verslaan.

In de vijfde ronde moest worden aangetreden tegen de Gelderse top- favoriet “de Höve” die net een concurrent had uitgeschakeld en dachten aan de Nieuwe Wereld een volgend slachtoffer te hebben.

De euforie met verminderde concentratie was waarschijnlijk nog niet uitgewerkt bij dat team want de Nieuwe Wereld boekte een maximale overwinning met maarliefst 8-0.

In de overwinningsroes werd door de Nieuwe Wereld dezelfde fout gemaakt want vervolgens werd er verloren tegen een lager team waardoor het de vraag was of de eerste plaats nog binnen bereik was.

Misschien was deze nederlaag de reden dat ze vervolgens in opperste concentratie de laatste 2 ronden ijzersterk voor de dag kwamen met 2 overwinningen.

De Morgenster die na de zevende ronde bovenaan stond liet in de laatste ronde met een gelijkspel een wedstrijdpunt verloren gaan waardoor de Nieuwe Wereld langszij kwam.

Het kwam toen op weerstandspunten aan waardoor het computerprogramma uitsluitsel moest geven.

De spanning was om te snijden en de ontlading kwam met orkaankracht uit vele kelen toen duidelijk was dat de Nieuwe Wereld slechts 1 punt meer had en daarmee de titel had binnengesleept.

De eerste keer dat een Purmerends scholendamteam dit is gelukt, proficiat.

 

Eindstand

 

 

School

Plaats

AW

PT

WP

1

Nieuwe Wereld

Purmerend

8

12

55

2

De Morgenster

Hoogeveen

8

12

54

3

De Schuilplaats

Putten

8

11

58

4

Fontanusschool

Harderwijk

8

10

55

5

De Höve

DeHeurne

8

10

53

6

De Regenboog

Gorinchem

8

9

52

7

Jozefschool

Huissen

8

9

46

8

De Bron

Molenaarsgraaf

8

9

42

9

It Maitiidslibben

Opeinde

8

8

54

10

Eben Haezerschool

Ottoland

8

8

45

11

De Driesprong

Soest

8

7

49

12

Groningse Schoolver.

Groningen

8

7

47

13

Drienermarke

Hengelo

8

7

43

14

School met Bijbel

Noordeloos

8

7

41

15

De Opstap

IJsselstein

8

5

45

16

De Tweesprong

Leek

8

5

38

17

Bornwaterschool

Bloemendaal

8

4

46

18

De Gouden Emmer

Heino

8

4

41